Aya op school campagne

VIDEO: Aya kleurwedstrijd

Ad Zone: 
none
Video: VIDEO: Aya kleurwedstrijd
VIDEO: Aya kleurwedstrijd
Uw video is aan het laden...

Aya op school campagne

De Aya op school-campagne

In de week van de mobiliteit (16 tot 22 september 2013) is Aya niet alleen te zien op televisie en te horen op de radio, maar ook in 1350 Vlaamse kleuterscholen. In deze week spelen ze daar gratis de Aya op school-campagne.  Met deze campagne willen Mobiel 21, KBC en Levenslijn ook de allerjongsten en hun ouders aanzetten om op een veilige maar ook milieuvriendelijke manier naar school te gaan.

Waarom?

Verkeersveiligheidseducatie begint in de kleuterschool, voor veel kleuters is de start van hun schoolcarrière het moment waarop ze dagelijks met het verkeer te maken krijgen. Kleuters zijn op schoolleeftijd ook motorisch voldoende ontwikkeld om een korte afstand tot aan de school te stappen of te (loop)fietsen, maar het ontbreekt hen vaak nog aan essentiële verkeerskennis of verkeersinzicht. 

Via de Aya reeks en het Aya bordspel leren de kleuters en de ouders de basis van verkeersvaardigheden en de gevaren die schuilen in het verkeer. Vaardigheden zoals de stoeprand is de stoprand en oversteken via een zebrapad komen aan bod. Daarnaast wordt het belang van het dragen van verkeersveiligheidsmateriaal in de verf gezet, zoals een fluohesje en fietshelm. Via de campagne worden de ouders vervolgens gemotiveerd om effectief naar school te stappen of te fietsen met hun kleuter, zodat de vaardigheden ingeoefend kunnen worden. Bovendien is stappen (en trappen) naar school goed voor de motorische ontwikkeling van het kind. Al te vaak gaan we ervan uit dat alles zich vanzelf ontwikkelt, maar dat is niet zo. Kinderen krijgen veel minder spontane bewegingskansen aangeboden. Door dagelijks te stappen naar school, leren kleuters gecontroleerd te stappen op straat en de gevaren er van te kennen.

Aya overal

Aya is niet alleen op tv aanwezig, maar via de Aya-campagne, het Aya-eventpark en het bordspel brengen Mobiel 21, Levenslijn en KBC het gele figuurtje nu ook tot in de scholen. De aanvraag bij de kleuterscholen was overweldigend: waren er vorig jaar 500 Aya-pakketten, dit jaar zijn er 1350 kleuterscholen die kunnen deelnemen.

Hoe werkt dat dan?

Het campagnemateriaal bestaat uit de Aya klasaffiches, stippen en prikkaarten. De scholen gaan deze week met het campagnemateriaal aan de slag. Het doel is om elke klasaffiche vol stippen te plakken. Voor elke veilige en milieuvriendelijke verplaatsing naar school, mag er een stip op de affiche geplakt worden. Hoeveel stippen er geplakt worden per bol, wordt bepaald aan de hand van een vooronderzoek en een eenvoudige berekening.

Wedstrijd

Stimuleer kinderen en ouders ook om mee te doen aan de Aya-kleurwedstrijd.  Dankzij KBC maak je zo tot het einde van het schooljaar kans om elke maand je eigen set Aya-knuffels te winnen.  In de maand september worden zelfs 10 sets onder de inzendingen verloot!

Meer dan een campagne

Een campagne is meer dan alleen maar kijken hoe de kinderen naar school gaan. Daarom worden de leerkrachten aangemoedigd om tijdens de week ook lessen rond verkeer en mobiliteit te geven.  Bovendien is de communicatie naar de ouders toe niet te onderschatten. Ouders zijn een bepalende factor bij de manier waarop kinderen naar school komen. Het is belangrijk ouders te informeren en tips te geven over de manier waarop ze naar school komen of hoe ze met kinderen in het verkeer kunnen stappen. Je geeft als school ook de boodschap dat je een veilige en minder drukke schoolomgeving belangrijk vindt. Vandaar dat de kinderen een prikkaartje mee naar huis krijgen met meer informatie voor de ouders.

Het doel is om het veilige en milieuvriendelijke verplaatsingsgedrag ook na de campagneweek verder te zetten.  Daarvoor werkt elke school zelf initiatieven, activiteiten en maatregelen uit.  Les- en speelideeën vind je hier.

Materiaal bestellen is nu helaas niet meer mogelijk. Neem ook een kijkje in de E-shop. Blijf op de hoogte van nieuwe Aya acties via de Aya facebookpagina of Aya nieuwsbrief (stuur hiervoor je e-mailadres naar aya@levenslijn.be).  Bezorg ons gerust ook foto's van jouw kleuters in actie met Aya tijdens de campagneweek.

Download hieronder de richtlijnen voor de Aya campagneweek.

Heb je het gevoel dat door het opzet van de campagne kinderen worden uitgesloten omdat ze niet duurzaam naar school (kunnen) komen, dan kan je hier een autoblad downloaden waarop deze kinderen hun stip kwijt kunnen. (Het blijft wel belangrijk dat de kinderen de juiste boodschap meekrijgen en dat de voorkeur gaat naar fietsen of stappen naar school).