Aya op School-campagne

Aya op School-campagne

Tijdens de Ayaweek (18 tot 22 september 2017) is Aya niet alleen te zien op televisie, maar ook aanwezig in 3188 Vlaamse kleuterklassen. In deze week spelen ze daar gratis de Aya op school-campagne. Met deze campagne willen Mobiel 21 en VTMKZOOM ook de allerjongsten en hun ouders aanzetten om op een veilige maar ook milieuvriendelijke manier naar school te gaan.

Bekijk hier de reportage van VTM NIEUWS over de Ayaweek in 2017: 


Waarom?

Verkeersveiligheidseducatie begint in de kleuterschool, want voor veel kleuters is de start van hun schoolcarrière het moment waarop ze dagelijks met het verkeer te maken krijgen. Kleuters zijn op schoolleeftijd ook motorisch voldoende ontwikkeld om een korte afstand tot aan de school te stappen of te (loop)fietsen, maar het ontbreekt hen vaak nog aan essentiële verkeerskennis of verkeersinzicht.

Via de Aya reeks en het Aya bordspel leren de kleuters en de ouders de basis van verkeersvaardigheden en de gevaren die schuilen in het verkeer. Vaardigheden zoals de “stoeprand is de stoprand” en “oversteken via een zebrapad” komen aan bod. Daarnaast wordt het belang van het dragen van verkeersveiligheidsmateriaal in de verf gezet, zoals een fluohesje en fietshelm. Via de campagne worden de ouders vervolgens gemotiveerd om effectief naar school te stappen of te fietsen met hun kleuter, zodat de vaardigheden ingeoefend kunnen worden. Bovendien is stappen (en trappen) naar school goed voor de motorische ontwikkeling van het kind. Al te vaak gaan we ervan uit dat alles zich vanzelf ontwikkelt, maar dat is niet zo. Kinderen krijgen veel minder spontane bewegingskansen aangeboden. Door dagelijks te stappen naar school, leren kleuters gecontroleerd te stappen op straat en de gevaren ervan te kennen.

Aya overal

Aya is niet alleen op tv aanwezig, maar via de Aya-campagne, het Aya-eventpark en het bordspel brengen Mobiel 21 en VTMKZOOM  het gele figuurtje nu ook tot in de scholen. De aanvraag bij de kleuterscholen was overweldigend: dit jaar konden er meer dan 1000 campagne-pakketten verdeeld worden!

Hoe werkt dat dan?

Het campagnemateriaal bestaat uit de Aya klasaffiches, stippen en kleurplaten. De scholen gaan deze week met het campagnemateriaal aan de slag. Het doel is om elke klasaffiche vol stippen te plakken. Voor elke veilige en milieuvriendelijke verplaatsing naar school, mag er een stip op de affiche geplakt worden. Hoeveel stippen er geplakt worden per bol, wordt bepaald aan de hand van een vooronderzoek en een eenvoudige berekening.

Meer dan een campagne

Een campagne is meer dan alleen maar kijken hoe de kinderen naar school gaan. Daarom worden de leerkrachten aangemoedigd om tijdens de week ook lessen rond verkeer en mobiliteit te geven. Bovendien is de communicatie naar de ouders toe niet te onderschatten. Ouders zijn een bepalende factor bij de manier waarop kinderen naar school komen. Het is belangrijk ouders te informeren en tips te geven over de manier waarop ze naar school komen of hoe ze met kinderen in het verkeer kunnen stappen. Je geeft als school ook de boodschap dat je een veilige en minder drukke schoolomgeving belangrijk vindt. Vandaar dat de kinderen een kleurplaat mee naar huis krijgen met meer informatie voor de ouders.

Het doel is om het veilige en milieuvriendelijke verplaatsingsgedrag óók na de campagneweek verder te zetten. Daarvoor werkt elke school zelf initiatieven, activiteiten en maatregelen uit. Les- en speelideëen vind je hier.


Materiaal bestellen is nu helaas niet meer mogelijk
maar neem ook een kijkje in de E-shop, waar educatief Aya materiaal ter beschikking staat. Als school kan je hier het Aya bordspel bestellen.

Wil je in het vervolg als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe Aya acties, schrijf je dan in op de Aya Nieuwsbrief (stuur hiervoor je e-mailadres naar info@aya.be) en volg de Aya Facebookpagina.

Bezorg ons trouwens gerust ook foto’s van jouw kleuters in actie met Aya tijdens de campagneweek!

Bekijk hier de campagnerichtlijnen indien je de draad even kwijt bent over hoe de actie precies in elkaar zit.