De voorstelling van Aya reeks II

Video: De voorstelling van Aya reeks II
De voorstelling van Aya reeks II
Uw video is aan het laden...

De voorstelling van Aya reeks II

NIEUW SEIZOEN AYA OVER VERKEERSVEILIGHEID BIJ VTMKZOOM

80 KLEUTERS KREGEN AVANT-PREMIERE, IN AANWEZIGHEID VAN MINISTER BEN WEYTS

Vandaag, dinsdag 23 september 2014, stelde kinderzender VTMKZOOM het tweede seizoen van de 3D-animatiereeks Aya voor, in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Hiervoor werd een exclusieve avant-première georganiseerd voor 80 kleuters van de basisscholen Iddergem en Huizingen, die als eerste een aantal nieuwe afleveringen te zien kregen. De lancering van het nieuwe seizoen gebeurde naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit – die plaatsvindt tussen 22 en 26 september 2014 – waarin maar liefst 3.725 kleuterklassen zullen meedoen met de ‘Aya op school’-campagne, die VTMKZOOM in samenwerking met Mobiel 21 organiseert.

In de animatiereeks Aya leren broer en zus Otto en Belle het knalgele ruimtewezentje Aya meer bij over het verkeer. De reeks wil de allerjongsten en hun ouders aanzetten om op een veilige, maar ook op een duurzame manier naar school te gaan. Het eerste seizoen was meteen een groot succes: de 3D-animatiereeks bereikte maar liefst 1.150.000 Vlamingen en 76,5% van alle 4-9 jarigen in Vlaanderen hebben ondertussen al minstens 1 aflevering gezien (Bron: CIM Audimetrie). Het eerste seizoen stak ook al de landsgrenzen over richting Nederland, waar het op de kinderzender Zappelin van de Nederlandse Publieke Omroep werd uitgezonden. Een tweede seizoen kon dan ook niet uitblijven en zal op zaterdag 27 september 2014 starten bij VTMKZOOM. 

Het nieuwe seizoen van Aya kwam tot stand met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Een verkeersbeleid moet in eerste instantie de meest kwetsbare beschermen: de kinderen. Als je weet dat er 665 kleuters betrokken waren in verkeersongevallen volgens de laatste cijfers (2012), dan vinden we het absoluut belangrijk om bewust de nodige aandacht te geven aan sensibiliseren, opleiden en trainen. Als vader van jonge kinderen (4 en 6 jaar), weet ik als geen ander dat je de jongste in onze samenleving uitstekend boodschappen kan meegeven via het televisiescherm. Ze leren zonder te beseffen én benaderen verkeersopvoeding positief. De animatiereeks Aya en de bijhorende ‘Aya op school’-campagne sluiten hier dan ook perfect op aan en nemen de kleuters als het ware bij de hand bij hun eerste stappen in het verkeer.”

Bij de jaarlijkse ‘Aya op school’-campagne staat de tv-reeks centraal, aangevuld met concreet lesmateriaal, waar scholen gedurende een themaweek effectief mee aan de slag kunnen gaan. Zo hoort bij de campagne een Aya-bordspel, waarbij de juf of meester verschillende opdrachten kan doen met de kleuters die hen dingen bijleren over het verkeer. Daarnaast wordt het belang van het dragen van verkeersveiligheidsmateriaal in de verf gezet, zoals een fluohesje en fietshelm. De campagne werd ontwikkeld door Mobiel 21 en het campagnemateriaal werd gratis verspreid onder de kleuterscholen.

Jonas Boets, station manager VTMKZOOM is blij met het nieuwe seizoen: “VTMKZOOM staat ook voor een veilige omgeving voor kinderen en met initiatieven als Aya voor kleuters en Zeppe & Zikki voor kinderen op de lagere school, hopen we van de wereld daarbuiten ook een veiligere omgeving te maken. Daarnaast is Aya vooral een zeer knap gemaakte serie, volledig op maat gemaakt door het Vlaamse productiehuis Hoaxland. En daar zijn we zeer trots op. Dat daarenboven maar liefst 3.725 kleuterklassen deelnemen aan de Aya-op-school campagne, toont ook aan dat er nood is aan verkeerseducatie op kleutermaat.”

 

Het nieuwe seizoen van Aya wordt vanaf 27 september 2014 telkens op zaterdag en zondag om 8u45 uitgezonden bij VTMKZOOM. Meer informatie over Aya kan je terugvinden op www.aya.be

Bekijk de foto's hier!