Aya helpt het liefst zoveel mogelijk kinderen veilig op weg. Er zijn ook verschillende buitengewone scholen die meedoen met de campagne. Hoe dat in zijn werk gaat vroegen we, tussen de verjaardagstaart met slingers en confetti door, aan Koen Hallaert, directeur van Wonderwijs in Brugge.
Dag Koen, wat waren de reacties van de leerlingen op het bezoek van Aya?
Wij gebruiken Aya voor onze 6 tot 8-jarigen in het type Basisaanbod (vergelijkbaar met niveau eind 3de kleuterklas – begin eerste leerjaar in het reguliere onderwijs). Die waren allemaal wild enthousiast over het bezoek van Aya. Ze hebben er een hele week naartoe geleefd, en ze vonden het superfijn dat Aya trakteerde op een stukje cake. Aya heeft op zijn feestje ook zijn beste beentje voorgezet: opdrachtjes doen in het verkeerspark, dansjes placeren, liedjes zingen … het was een fantastische ervaring voor de leerlingen.
Hoe werken jullie als buitengewone lagere school rond het thema ‘verkeersveiligheid’?
Verkeerseducatie maakt ook in het buitengewoon onderwijs deel uit van het lessenpakket van Wero. Onze leerlingen krijgen ongeveer 1 uur per week verkeersles. We nemen hen mee naar het verkeerspark waar ze de regels al doende leren. Onze kinesisten en leerkrachten LO leren de kinderen bovendien de nodige fietsvaardigheid aan zodat iedereen vanaf de vierde klas (9-10 jaar) kan fietsen, ook op straat. Onze leerlingen gaan ook af en toe met de fiets op schooluitstap naar bv. optredens of sportactiviteiten. En in de laatste klas doen alle leerlingen ook hun fietsexamen.
Verkeersveiligheid en fietsvaardigheid zijn twee heel belangrijke thema’s op onze school. Dat geldt ook voor de Stad Brugge, trouwens. Ieder jaar hebben we de kans om 90% van de kosten voor onze projecten rond verkeer en veiligheid terugbetaald te krijgen (met een max. van 2.500€) Zo kunnen we ons verkeerspark up to date houden en hebben we al aangepast educatief materiaal, steps en een tandem aangekocht zodat alle kinderen kunnen meedoen, ongeacht hun beperking.
Is de Aya-campagne voldoende inclusief zodat er ook voor buitengewone leerlingen voldoende in zit?
Zeker. De leerkrachten waren dit jaar heel blij met de nieuwe knutselsjablonen. Daar kunnen de leerlingen hun creativiteit helemaal de vrije loop laten. En natuurlijk is een bezoekje van Aya zelf een absoluut hoogtepunt. Voor onze leerlingen is zo’n levensgrote Aya-mascotte nog machtiger dan voor andere kinderen. Ze wilden allemaal wel iets vertellen of een knuffel of een handje geven. Dat is het mooie van Aya: het is een laagdrempelige campagne die alle scholen, ook de buitengewone, de kans geeft om op hun manier te werken rond veilig en kindvriendelijk verkeer. Wij doen dus zeker weer mee volgend schooljaar!