Over Aya…

Aya is niet alleen een knalgeel ruimtewezentje dat per toeval neerdwarrelt in de tuin van broer en zus, Otto en Belle. Het is ook de trekker van een vrolijke campagne die kleuters de basisbeginselen van veilig verkeer bijbrengt. Aya is net zoals een kleuter: speels, onvoorspelbaar, wispelturig en nieuwsgierig. Onze buitenaardse gast begrijpt uiteraard niets van onze wereld en nog minder van het verkeer op aarde. Dus gaat hij samen met tienduizenden kleuters op ontdekkingstocht om alles te leren over de basisregels van ons verkeer.

Voor wie?

Alle Vlaamse kleuterscholen en scholen voor buitengewoon onderwijs kunnen gratis deelnemen aan de Aya-campagne. Zo maken ze kinderen op een speelse manier wegwijs ons verkeer en werken ze actief rond duurzame en actieve mobiliteit. Deelnemende scholen krijgen een Aya-pakket met daarin klasaffiches, stickers en een Aya-handpop. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de leuke filmpjes en heel wat educatief materiaal om Aya in de klas tot leven te brengen.

De impact van Aya

Aya op school is een vast begrip in Vlaamse kleuterklassen. Sinds 2014 organiseert Mobiel 21 deze campagne met steun van de Vlaamse overheid. Ieder jaar zijn er 1200 campagnepakketten beschikbaar. In 2023 leerden 70.000 kleuters, samen met Aya, alles over veiliger verkeer. En meer dan 5000 klassen kregen al een handpop. Daarmee laat Aya, jaar na jaar, een onuitwisbare indruk na.

Meest bekeken

Vriendelijk in het verkeer

De skippybal van Otto en Aya belandt op straat. Dit is heel gevaarlijk, met een roekeloze chauffeur in de buurt. Aya haalt de bal, maar dan komt er weer een auto. Is het dit keer een vriendelijke meneer?

Bekijken

Gevaarlijk dichtbij

Mama en Otto bemerken een kersverse fietsstrook in de straat, terwijl Aya zijn banaan open probeert te krijgen. Otto mag een stukje fietsen, maar mama doet hem méters voor het rode licht stoppen. Een vrachtwagen aan een verkeerslicht is gevaarlijk, dat ondervindt ook de banaan van Aya.

Bekijken

Verkeerd begrepen

Nicolette leest een boekje voor. Aya kijkt rond naar de vele verkeersattributen in de tuin en bedenkt zijn eigen beelden bij het verhaal. Heeft hij alles goed of verkeerd begrepen?

Bekijken

Volg jij Aya al?

Volg Aya op sociale media en mis niets van de gekke fratsen! Ook de laatste nieuwtjes en de leukste wedstrijden kom je als eerste te weten op facebook en Instagram.

Doe mee met Aya

Benieuwd hoe een Aya-campagne er op jouw school kan uit zien? Ontdek snel hoe je een gratis scholenpakket aanvraagt barstensvol educatief materiaal en inspiratie voor in de klas.